top of page

NP Weddingphoto

  • Writer's pictureErik Nordin

Guide till att gifta sig i Stockholms stadshus



Det allra vanligaste när man ska gifta sig är ju att man hittar en fin liten kyrka för själva vigseln och sedan en festlokal där man har festen. Det är förstås inget fel att gifta sig i en kyrka men det är lätt att glömma bort att det finns massor av andra bra alternativ. Det finns flera vackra lokaler som passar utmärkt för bröllop, till exempel Stockholm stadshus! I stadshuset finns massor av vackra lokaler och miljöer. När man som privatperson vill gifta sig borgerligt i Stockholms stadshus så gör man det i Ovalen, ett av stadshusets vackra rum. Det fina med att gifta sig i stadshuset är att man får naturlig tillgänglighet till flera vackra platser för fotograferingen. Jag kan komma på flera vackra miljöer i stadshusets närhet som passar alldeles utmärkt för fantastiska bröllopsfoton. För mig är det viktigt att fotona blir personliga och fångar den kärlek och glädje som ni tveklöst utstrålar på er bröllopsdag. Om det fångas bäst med stadshuset i bakgrunden eller på en av gatorna i gamla stan kan vi upptäcka tillsammans. Jag lyssnar på era önskemål och bidrar gärna med idéer när den stora dagen närmar sig.


Lite historia

Stockholms stadshus har en rik historia som det kan vara kul att veta lite om, särskilt om man ska gifta sig där. Lokalerna får ju trots allt en djupare mening för er som bröllopspar om ni vet lite mer om dess historia och ursprung. Stadshuset är ritat av arkitekten Ragnar Östberg som år 1902 vann tävlingen som utlystes när man insåg behovet av ett stadshus och rådhus. Man beslutade sedan att separera rådhus och stadshus först efter att tävlingen var avslutad men Ragnar Östberg fick rita stadshuset. Det började sedan uppföras 1911. Det stod klart tolv år senare, 1923, och fyller således 100 år 2023. Det byggdes under den tiden som Stockholm expanderade som mest och behovet av ett stadshus uppstod. Sedan dess har oändligt många brudpar kommit och gått under dess tak och flera av miljöerna i och runt stadshuset är populära för flera av brudparen att fotograferas i. Ett av de brudpar som har kommit och gått under Stadshusets tak är ju vår egen Kronprinsessa Victoria och hennes Daniel. De hade sin bröllopslunch i Blå Hallen när de gifte sig sommaren 2010. Blå hallen är också platsen där Nobelfesten hålls varje år.


Populärt

Det är väldigt populärt att gifta sig i Stockholm Stadshus och det kan man ju förstå. Det är en vacker byggnad (särskilt interiört) som är full av historia och dessutom en viktig del av Stockholms skyline. Dess centrala placering i Stockholm gör ju också att det ligger nära många vackra platser att fortsätta firandet på efter själva ceremonin. När man väljer en borgerlig vigsel i Stadshuset så kan man räkna med att ceremonin tar ungefär fem minuter så man får mycket tid till att fira efteråt och fotograferas tillsammans. Det kan vara bra för er att veta att det finns en väntelista när man vill gifta sig i Stadshuset. Man kan få vänta ganska länge så det är bra att boka så fort man har bestämt sig för att man vill gifta sig just där.


Hur gör man?

Att gifta sig i Stockholms stadshus är ganska okomplicerat men det är några saker man behöver tänka på. Dels så måste man vara ute i god tid och boka sitt vigseldatum. Detta gör man enkelt på stadshusets hemsida. Det är populärt att gifta sig i stadshuset så det kan vara så att det bara finns datum långt fram. Om man vill kan man fylla i ett önskedatum på en återbudstid vilket innebär att stadshuset kontaktar er om det skulle bli några avbokningar den dagen. Det kostar också lite att gifta sig i stadshuset, närmre bestämt 800kr. När man har bokat datumet så är det dags att skicka in er hindersprövning till stadshuset så att de har den senast 17 dagar innan vigseln. En hindersprövning är något som man ansöker om hos skatteverket och är egentligen bara ett intyg som visar att det inte finns några hinder som gör att ni inte kan gifta er. Tillsammans med hindersprövningen får man också ett vigselintyg. Båda dessa ska alltså skickas in till stadshuset innan vigseln. Om det skulle vara så att stadshuset inte får era intyg i tid så kommer er tid för vigsel att avbokas.


På dagen

När det så blir dags för er vigselceremoni i stadshuset så ska man komma ihåg att ta med sig giltig legitimation. Om ni skulle dyka upp utan legitimation så genomförs inte vigseln. Om det skulle vara så att någon av er eller båda behöver en tolk så meddelar ni det i förväg så bokas en tolk till er. Av juridiska skäl måste båda parterna förstå exakt det som sägs under ceremonin.

Transport

Resan till och från stadshuset är också bra att planera i förväg. Det finns ett fåtal parkeringsplatser i anslutning men det är egentligen lättast att ta sig fram och tillbaka till stadshuset med hjälp av buss eller tunnelbana. Ett brudpar på bussen eller i tunnelbanan kan faktiskt erbjuda effektfulla och unika bröllopsbilder! Stadshuset har ganska många ingångar men när man ska till Ovalen, där de allra flesta vigslarna hålls, så är det enklast att gå in vid Hantverkargatan eller vid Ragnar Östbergs plan, genom grinden.

Gäster

Det finns plats för åtta gäster när man gifter sig i Stadshuset. Om ni har med er fotografen under ceremonin så räknas även denne in i de åtta. Två av gästerna kan vara vittnen och anmäler sig på dagen, i anslutning till vigselceremonin. Även vittnena måste helt och fullt förstå vad som sägs under ceremonin. Har ni inga egna vittnen med er så kan stadshuset bistå med två vittnen.

Var i tid

När man ska gifta sig i stadshuset behöver man vara där i alla fall 15 minuter innan den bokade tiden. När man väntar på sin tur så får man vänta i de hundrades valv som är en storslagen miljö att vänta på att få gifta sig i. Även där kan man få några vackra bröllopsbilder!


Centralt

Det är inte så konstigt att många vill gifta sig i Stadshuset, dels är det praktiskt och storslaget men det ligger också nära många vackra platser för fotografering och fester. Till att börja med så finns Stadshusparken precis i anslutning till stadshuset men Gamla Stan ligger också nära med sina charmiga kvarter och gamla vackra byggnader. Tillgången till både platser att fotograferas på och festlokaler är närmast oändligt, beroende lite på storleken på ert sällskap förstås. Om ni vill veta vilka restauranger som erbjuder Chambre Séparée så finns det oftast på restaurangens hemsida eller så kan man ringa och fråga.


Borgerligt

Även om klassiska kyrkbröllop kan vara vackra så erbjuder en borgerlig vigsel flera fördelar. Själva ceremonin går fort eftersom den enbart innehåller det juridiska avtalet som det innebär att ingå äktenskap. Det betyder att man sedan har hela dagen som man kan lägga upp precis som man vill. Om vigselceremonin äger rum på eftermiddagen så kan man ha en härlig brunch innan och sedan fira med middag efteråt, kanske på någon restaurang eller festlokal. Om ceremonin är på förmiddagen så kan man bjuda på bröllopslunch istället och sedan ha en mindre, mer intim, middag för de närmsta. Valmöjligheterna är oändliga!


En dag som handlar om er

Er bröllopsdag handlar bara om er! Är det någon dag som man får vara självisk och bara tänka på sig själv och att man njuter så är det på sin egen bröllopsdag. I mina bröllopsfoton är alltid brudparet huvudpersonerna och jag kommer att fånga ögonblick som ni sedan kan se tillbaka på och minnas tillsammans - fast ni kanske gör det flera år senare. Eftersom dagen bara handlar om er så är det också ni som bestämmer hur den ska läggas upp. Det är viktigt att besluten är era och ett bröllop i centrala Stockholm kan man forma precis som man vill. Både staden och naturen är nära. Om ni vill vara i Gamla Stan så finns det massor med vackra, pittoreska platser där men om ni vill ge er ut till tex Fjäderholmarna så går det säkert bra beroende på hur dagen ser ut, låt oss diskutera alternativen.


Läs mer om att boka en trevlig resturang för er personliga bröllopsmiddag





443 views0 comments
bottom of page